Waarom re-integratie coaching?

Het kan lastig zijn om weer te gaan werken als je dat al een tijd niet gedaan hebt. De redenen waardoor je niet werkte, of misschien niet eens kon werken, kunnen verschillen. Men kan een tijd thuis geweest zijn om te zorgen voor kleine kinderen of om te mantelzorgen. Hoe verklaar je een gat in je cv? Met re-integratiecoaching zorgen we samen dat je klaar bent om weer aan het werk te gaan.

Ook werkhervatting na ziekte kan lastig zijn. Zeker als je blijvende beperkingen hebt. Stress, vermoeidheid, overprikkeling en onzekerheid zorgen voor een hoge drempel om weer aan het werk te gaan. Als het lastig blijkt om je oude werk weer op te pakken, komt een tweede spoor traject in beeld.

Hoe verloopt het tweede spoor traject?

Wanneer start het tweede spoor traject?

Als aan het einde van het eerste ziektejaar een medewerker nog niet hersteld is wordt door de bedrijfsarts vaak geadviseerd om een arbeidsdeskundige in te zetten. Deze kan na zijn onderzoek adviseren om een tweede spoor traject  in te zetten. Dit betekent dat je met hulp op zoek gaat naar een plek buiten de organsatie om verder te re-integreren. De tweede spoor coach ondersteunt het proces van het zoeken naar een nieuwe passende werkplek. Het doel is dus het vinden van passende arbeid. Dit betekent overigens niet dat je ontslag krijgt bij je huidige werkgever. Je kunt ook gedetacheerd worden bij je nieuwe werkgever.

Passend werk wordt als volgt door het UWV omschreven:

Passend werk is werk dat past bij wat je kunt en weet. Wat voor jou passend werk is hangt af van verschikkende zaken. Bijvoorbeeld van je gezondheid, wat voor werk je eerder hebt gedaan, hoe lang je ziek bent of je re-integratie tot op dat moment. UWV beoordeelt welk werk passend voor je is. Dat kan in de loop van de tijd veranderen”.

Hoe gaat het in z’n werk?

Meestal duurt het loopbaantraject ca. 6 maanden. Tussen de gesprekken zit steeds 2 of 3 weken waarin je werkt aan opdrachten die ik je geef. De gesprekken kunnen via face-to-face contact en via (beeld)bellen plaatsvinden. Ik kan bij je thuis langskomen of we spreken op een geschikte locatie bij jou in de buurt af.

Ik maak op een aantal vastgestelde momenten officiële rapportages die, nadat je daarmee akkoord bent gegaan, ook naar de werkgever gaan. Ook maak ik na de intake een verslag en een trajectplan.

Na het bespreken en ondertekenen van het plan van aanpak gaan we aan de slag.

Eerst wordt een loopbaaprofiel opgesteld waarin beschreven staat wie je bent en wat je kunt.

Met dit profiel wordt een zoekprofiel opgesteld waarmee we de arbeidsmarkt gaan verkennen.

Je krijgt sollicitatiebegeleiding, we gaan op zoek naar passende vacatures en we zorgen dat je je bij potentiële werkgevers goed kunt presenteren.

Als je een passende plek hebt gevonden zal ik gedurende 2 maanden nog regelmatig contact openemen om met jou te kijken of de plaatsing duurzaam is.

Gedurende het traject houd ik contact met de werkgever en rapporteer ik regelmatig over de voortgang. Na afsluiting maak ik nog een eindrapportage.

Wat mensen over mij zeggen:

  • Mirjam
    “Dankzij Suzanne ben ik zekerder geworden en weet ik wat ik te bieden heb. Dat is fijn om mee aan de slag te kunnen. Ik heb het traject ook als heel positief ervaren. En voelde me veilig bij Suzanne om me open te stellen en alles te kunnen zeggen wat ik wilde.!”
    Mirjam
  • Perry
    “Suzanne heeft me geholpen met het in kaart brengen van wat nu écht mijn interesses zijn op werkgebied en dat er meer mogelijk is dan ik op voorhand dacht. Het waren fijne gesprekken en ik bedank Suzanne voor de tijd die ze in me heeft gestoken!”
    Perry